SUNI Kft. Szűrőberendezések és szűrőközegek főbb kérdései

Szűrőberendezések, és szűrőközegek


Szűrőberendezések és szűrőközegek főbb kérdései

Hogyan választom ki a szűrő méretét?

A szűrők méretének megválasztásakor a tó űrtartalmát kell alapul venni.
Ügyelni kell arra, hogy amennyiben halak is élnek a tóban, a szűrő méretét duplázni kell!A szűrők szerepe, hogy mind mechanikusan, mind biológiailag megszűrjék a tó vizét.

Milyen típusú szűrők vannak?

Szabadátfolyásos illetve nyomás alá helyezhető. 

Hogyan telepítem a szabadátfolyásos ill. a nyomás alatti szűrőt?      

A szabad átfolyásos szűrőt a legmagasabb ponton kell elhelyezni, mert a víz szabad eséssel folyik vissza a tóba. Ha magasra tesszük, patakot is elláthatunk a kifolyó vízzel. Nem helyezhető nyomás alá.
A szivattyút a tóban kell elhelyezni, innen nyomja fel a vizet a szűrőbe.

A nyomás alá helyezhető szűrőt aknába, a parton földbe ásva, vagy egyszerűen a parton helyezzük el.
A víz a szűrőből felvezethető patak vagy csobogó kialakításához is.

Milyen típusú algák vannak, hogyan tudom algamentessé tenni a tavam?

 Az algák két fő típusa a fonal illetve a zöldalga.

Telepíthetünk algamentesítő készüléket, illetve kezelhetjük a tavunkat algátlanító szerrel?

Az  UV-C  készülék  egy olyan tóvíz-csírátlanító eszköz, amiben a tóvíz a vízpum­pa által kalibrált sebességgel áramlik miközben az át­folyó vízben lebegő zöldalgákat az „UV C" fénysugarat kibocsátó fény­forrás csírátlanítja. Ennek hatá­sára az algák elveszítik szaporodóképességüket, el­halnak és a vízből mechanikus szűréssel el­távolíthatók.

A fonal-vagy szálasalga megsemmisítő készülék az I-Tronic. A készülék legfontosabb része a speciális rézötvözetből készült dióda, melyet egy rozsdamentes acélból készült anód vesz körül. A szivattyú által működtetett készülékből a rézionok a tóba áramlanak így részben megakadályozzák a szálas/fonalas algák képződését, részben - beépülve az algák sejtjeibe - elpusztítják a már kialakult algákat.

Hogyan tudom elérni az optimális vízminőséget?

Nagyobb tavaknál ideális esetben egy idő után a biológiai egyensúly külső segítség nélkül is kialakul. Hosszú évek tapasztalata alapján azonban elmondható, hogy még ezen nagyobb méretű tavak esetében is szükség van szűrőberendezések használatára. A fonal-alga gyakran gyakran nem azonnal jelenik meg, és amikor mégis jelentkezik, a tótulajdonosok nagy többsége eleinte vegyszeres kezelést alkalmaz. A végleges megoldást jelentő    I-Tronic készülék beruházására legtöbbször csak akkor kerül sor, amikor az algásodás rendszeresen visszatérő, állandó problémát okoz.

Kisebb tavaknál mindig szükséges a víz szűrővel történő mozgatása. Szinte elengedhetetlen az UV-C készülék használata is, mivel Magyarországon a legnagyobb probléma a zöldalgásodás.

Mi a különbség a különböző kőzetanyagok között, illetve mikor és hogyan kell  alkalmazni?

Zeolit - Megköti a káros nehézfémeket, csökkenti a tó vizének ammónia szintjét, ezáltal gátolja az algásodást. Pár hónap használat után telítődik, ajánlatos cserélni illetve alaposan átmosni. Szűrőbe vagy vízinövénykosárba, hálóba elhelyezve használjuk, hogy könnyen hozzáférhető legyen.

Substratum - Különböző kőzetanyagok keveréke. Erősen porózus külső- és belső felülete révén megfelelő életteret biztosít a mikroorganizmusok számára. Ajánlatos a szűrőbe, vagy tó aljára 3-5 cm vastagságban beszórni.

Aqua Vital tótőzeg - Természetes adalék. Egyensúlyban tartja a tó PH szintjét. Hálóval lógassuk a vízbe, szezononként cseréljük.

Filtercarbon - (Aktív szén) Elnyeli az ártalmas anyagokat és szagokat. A tószűrőbe tölthető, mint kiegészítő szűrőközeg. Szezononként cseréljük.

Strobinol – Árpaszalma alapanyagú természetes algátlanító. Hatása hosszantartó.
A víz először elszíneződik, de később letisztul. 

Bactifit – Baktérium kultúra, mely a vízbe, vagy a szűrőbe helyezve nagyon gyorsan beindítja a biológiai egyensúly kialakulását.

Bio Oxidátor - Igen hasznos tóvíz adalék, szétoszlatja a tóba hulló falevelek és felhalmozódó hal-ürülék által képződő  szerves tófenék-iszapot.

Kapcsolatfelvétel, ajánlatkérés

Ajánlatkérés esetén igyekezzen részletezni
a feladatot.

Kollégáink hamarosan felveszik
Önnel a kapcsolatot.


Neve:

Üzenete:

E-mail címe:

Mely tevékenységünk érdekli:
Biztonsági kód:
honlapkészítés és webtárhely: Elite Media
Cím: 1103 Budapest, X.ker. Noszlopy u. 2. | Tel.: +36-1-261-41-20 | Fax: +36-1-262-6446